Utolsó Románia az EU-ban a gyermekek egészségügyi ellátása tekintetében is. Cselekedni gyorsan kellene, de csak lassan lehet. Az első konferencia mindenesetre megvolt.

Ötóránként meghal egy öt év alatti gyerek Romániában. A kórházi kezelés a gyerekek esetében háromszor-négyszer drágább, mint a különböző megbetegedések megelőzése lenne. Ráadásul aki túléli a gyerekkort, annak a várható élettartama is rövid, tekintve, hogy Romániában ez 73 év és 5 hónap – amivel szintén utolsók vagyunk az Unióban. Van viszont, amiben az elsők: itt hagyják el a legtöbb gyermeket a szülők, itt megy abortuszra a legtöbb tizenével (8500/év), itt verik a legtöbbször a gyereket az iskolában. Ez csak néhány statisztikai adat abból a rengetegből, amelyik azt mutatja, hogy az ország a gyermekek (egészségügyi) ellátása terén is kritikán alul teljesít. Az ország egyébként összesen 25 témakörben sereghajtó az EU-ban. Az egészségügyben érintett kormányzati és nem kormányzati tisztségviselők, egészségügyi vezetők néhány napja tartották meg első országos konferenciájukat a témában Bukarestben. Az egyik szervező, Biró Rozália szenátor nyilatkozott tegnap Váradon a részletekről.

A fő gondok

A Szenátusban tartott tanácskozáson azonosították azokat a fő témaköröket, amelyekben a leggyorsabb előrelépésre lenne szükség és vegyesbizottságokat alakítottak minden témakörben. Ezek fél évig csak a gondokat írják össze, utána lehetséges megoldásokat javasolnak – de azt Biró is elismeri, hogy gyors változás nem várható...

a teljes cikk itt:   Erdély Online  Írta: Szeghalmi Örs