Nagyvárad- Az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Három témáról beszélt: az Anyanyelvek Nemzetközi Napja, az Interparlamentáris Unió és a Képviselőház Külügyi Bizottsága által rendezett szeminárium, valamint a Nőszervezet EP-jelölt listája.

Csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor arra hívta fel a figyelmet: 1999. november 17-én az ENSZ konferenciáján elfogadták és az Anyanyelvek Nemzetközi Napjának nyilvánították február 21-ét annak emlékezetére, hogy ezen a napon 1952-ben a bangladesi Dakkában a rendőrség meggyilkolt öt fiatalt, akik azért tüntettek, hogy a hivatalos pakisztáni urdu mellett az ő anyanyelvüket, azaz a banglát vagy másképpen bengálit is ismerjék el. (Ez csupán évtizedekkel később történt meg). 2008-ban az ENSZ közgyűlése pedig azt mondta ki, hogy a nyelvi sokszínűség és többnyelvű oktatás része a kulturális hagyományőrzésnek, egymás megértésének és elfogadásának, valamint a párbeszédnek, ezért egyik célkitűzés kell legyen a világ népei által beszélt nyelvek megőrzése és védelme.

A szenátor asszony ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy világ különböző országaiban különböző módon viszonyulnak az anyanyelv használatához: Nyugat-Európában például természetesnek veszik, és elfogadják azt, hogy valaki két-három nyelven beszél, máshol viszont feszültséget okoz az anyanyelvhasználat. Romániában bár körülbelül 90 százalékban biztosítottak a jogi keretek, azért mint ismert, a vonatkozó törvények gyakorlatba ültetésével problémák adódnak. Az RMDSZ fennállása óta következetes, ami az anyanyelvhasználatra, illetve a magyar nyelven történő oktatásra irányuló politikáját illeti. Noha ezen érdekvédelemnek köszönhetően komoly eredmények születtek, azért mindaz, ami az elmúlt 24 évben történt e téren korántsem elég, sőt, az utóbbi három-négy évben a román hatóságok úgy önkormányzati, mint országos szinten igyekeznek akadályokat gördíteni az anyanyelv használat bővítésre irányuló RMDSZ-es törekvése elé, ennek egyik jellemző példája éppen Várad. Biró Rozália szerint jogi szempontból jó megoldás lenne a kisebbségi státusra vonatkozó törvénytervezet elfogadása, melyet az RMDSZ már hat éve benyújtott a parlamentben, ugyanis ez konkrét határokat szab az anyanyelv használatot érintő jogok és kötelezettségek terén...

a teljes cikk itt:   Erdély Online  Írta: Ciucur Losonczi Antonius