December 4-6. közt egy püspökfürdői szállodában zajlott a XIV. MIÉRT Akadémia Mi legyek? Egyetem utáni munkavállalás címmel. Szombaton Biró Rozália és Huszár István tartottak előadást.

Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, a Szövetségi Képviselő Tanácsának (SZKT) elnöke a Közpolitikák a fiatalok foglalkoztatására szekcióban tartott előadást szombat délben. Arra hívta fel a figyelmet: az új kormány programjában gyakorlatilag két és fél mondat szerepel a fiatalok foglalkoztatására vonatkozóan, és az is az általánosságok általánossága- például hogy munkahelyeket kell teremteni-, ködösítés, semmi kézzel fogható ötlet, javaslat nem található benne. Holott meglátásában napjainkban sok lehetőség adódik, „rengeteg vonat fut be az állomásra, csak fel kell tudni ülni a megfelelőre, mert még egyszer ugyanaz a szerelvény nem jön”. Úgy fogalmazott: tulajdonképpen egész életünk vállalkozások tömkelege, csak tudni kell élni a kínálkozó esélyekkel, ezért azt tanácsolta a fiataloknak, hogy bátran vállalkozzanak. Szerinte mostani világunkban a fő irányvonal, hogy mókuskerékben kell dolgozni. Ez ugyan nyugodtabb életpályát biztosít, de aki nem fél a meredekebb, saját úttól, az talán több sikerre, haszonra tehet szert. Persze nem lehet mindenkiből vállalkozó, mert alkalmazottakra is szükség van, de azért nyitott szemmel kell járni, és engedni kell a gondolatokat szabadon szárnyalni, bátran bele lehet vágni valami újba.

A szenátorasszony ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot: társakat kell keresni, nem szégyen egymásba kapaszkodni, mert mindenkinek megvannak a maga korlátai, viszont a bölcsességeink, a tudásunk kiegészítik egymást.

a teljes cikk itt:   Erdély Online  Írta: Ciucur Losonczi Antonius