Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, amelynek egyik témája az alkotmánymódosítás, illetve a Velencei Bizottság vonatkozó jelentése volt.

Csütörtök délelőtti váradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor a Velencei Bizottságnak a romániai alkotmánymódosításra vonatkozó, nem kötelező érvényű álláspontját ismertette, aláhúzva azt, hogy a szakjelentés februárban, az Alkotmánybíróságnak a változtató-javaslatok közül huszonhatot kifogásoló döntése előtt látott napvilágot. Ebből kiderül, hogy az európai jogi testület korántsem elégedett a változtatásokkal, és diplomáciai nyelven ugyan, de jelentős kritikákat fogalmaz meg.

Jelzi például, hogy a tervezett változtatásokat nem előzte meg komoly konzultáció, nem zajlott valós párbeszéd és tapasztalatcsere szakértőkkel, illetve mindazokkal, akiket a módosítások érinteni fognak. Szintén hiányosság, hogy nem lenne világosan meghatározva az állam vezetési formája, hiszen például csorbítanák egyes hatásköreit az államfőnek, de ugyanakkor plusz terheket is rónának rá más esetekben, illetve a kormányfő és a köztársasági elnök bizonyos jogai közötti átfedéseket sem szüntetnék meg. Emellett szokatlan, hogy a módosítások értelmében kihangsúlyoznák az ortodox egyháznak a Románia történelmében betöltött szerepét, de a többi történelmi egyházról nem ejtenek szót, a királyi házról szóló passzusnak pedig a preambulumban lenne a helye, nem az 1. cikkelyben...

a teljes cikk itt:   Erdély Online  Írta: Ciucur Losonczi Antonius