Nagyvárad- Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, melynek egyik témája az anyanyelvhasználat volt.

A Biró Rozália által tartott csütörtöki sajtótájékoztató egyik témája az anyanyelvhasználat volt, annak apropóján, hogy február 21-én ünnepeljük Az anyanyelvek Nemzetközi Napját. A szenátor asszony hangsúlyozta: az RMDSZ egyik célkitűzésének tekinti, hogy minden magyar gyermek magyar óvodába, illetve iskolába járjon, hiszen ez az anyanyelvhasználat biztosításának és bővítésének egyik formája, a romániai magyar nyelvű oktatás színvonala pedig magas és sokrétű. Ezt különös fontos kiemelni, hiszen az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a népességfogyás mellett az is közrejátszik abban, hogy a magyarul tanuló gyermekek részaránya nem egyezik meg a magyarság százalékos hányadával, hogy vannak olyan magyar családok, amelyek különféle okok miatt román osztályokba íratják gyermekeiket.

Számadatok

Országos szinten a 2013-2014-es tanévben 33.806 magyar bölcsődei és óvodai hely van betöltve, az 1833 csoporttal 2400 pedagógus törődik. Az elemi oktatásban érintett, magyarul tanuló...

a teljes cikk itt:   Erdély Online  Írta: Ciucur Losonczi Antonius