Potrivit Rozaliei Biro, Ministerul Sănătăţii promite program de screening pentru depistarea cancerului mamar.

Senatorul UDMR Biro Rozalia propune, alături de alţi 21 de parlamentari, declararea zilei de 1 octombrie ca Ziua de luptă împotriva cancerului la sân, prin lege. Între aceştia, alţi doi parlamentari bihoreni, medicii Florian Bodog (PSD) şi Valeriu Boeriu (PNL).

Fosta viceprimăriţă de Oradea vine cu această iniţiativă, preocupată fiind de incidenţa cancerului la sân în rândul femeilor. De altfel, în iniţiativa legislativă se arată că unităţile sanitare „pot efectua gratuit screening pentru depistarea precoce activă a cancerului la sân”, iar autorităţile şi televiziunea publică pot organiza manifestări, respectiv emisiuni dedicate zilei de luptă împotriva acestei boli.

Biro Rozalia a arătat cum, în cadrul unei conferinţe la Parlament în care s-a dezbătut importanţa prevenţiei şi a dialogului între entităţile implicate în acest domeniu, a smuls o promisiune de la Ministerul Sănătăţii. „Am reuşit să smulgem de la dl. secretar de stat la Ministerul Sănătăţii promisiunea pentru începerea în 2015 a screeningului mamar şi a screening-ului la prostată”, a declarat Biro Rozalia, cu speranţa unui program naţional de depistare a cancerului mamar în toată regula, din 2016.

articolul complet:   Bihon Online  articol scris de: Bihon Online