Szerda délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor, amelynek témája egy, a héten zajlott bukaresti konferencia volt a rákellenes küzdelemről.

Szerdai sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor arról számolt be, hogy e héten kedden Bukarestben konferenciát rendezett a Szenátus közegészségügyi bizottsága, az emberi jogi, vallás- és kisebbségügyi bizottsága (ő ennek a testületnek az elnökeként volt jelen), valamint a Neolife Egyesület, Minőségmenedzsment a rákellenes küzdelem komplex interdiszciplináris megközelítésében- alternatíva, jog vagy szükségesség címmel, melyen több tucatnyi szakember, intézmény- és civil szervezeti vezető vett részt, és néhány rákbeteg.

Megítélésében kellenek az ilyen összejövetelek, melyeken minden érintett kifejtheti a véleményét, álláspontját, és a betegekre nem mint adat- vagy kórképhordozókra, hanem élőlényekként tekintenek, hiszen a statisztikák aggasztóak és szomorúak. A szaktárca szerint ugyanis tíz halálesetből kettőnek az okozója daganatos megbetegedés, és az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy évente 3,2 millió új esetet regisztrálnak Európában és 47 ezret Romániában.

a teljes cikk itt:   Erdély Online  Írta: Ciucur Losonczi Antonius